Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

lauantai 5. joulukuuta 2015

Mummun kakkuresepti

Vietin tässä jokin aika sitten  syntymäpäiviä ja sisarentyttäreni, kummityttöni Anni yllätti minut elämänsä ensimmäisellä taatelikakulla. Hän oli leiponut sen isomummunsa reseptillä, joka meillä on tallessa mummun itse kirjoittamana. Taatelikakku ja syntymäpäivät saivat meidät muistelemaan menneitä ja mukien sijaan joimme kahvitkin vanhoista kahvikupeista.

Nykyään tulee harvoin leivottua kuivakakkua, mutta lapsuuden juhliin ja erityisesti joulun ajan kahvihetkiin liittyy muisto kuivakakuista ja juuri taatelikakusta tuoksuineen. 1980-luvun lopulla syntyneen Anninkin muistoissa taatelikakku on osa mummulan muistoja. Itse muistan äidin kaapissa taatelipaketit ja taatelin tuoksun juhlien aikaan. Kantojärvellä keittiön kaapin ovessa on ollut nastalla kiinni tuo kakkuresepti niin kauan kuin muistan eli todennäköisesti sen on siihen kiinnittänyt Eeva-mummu sen kirjoitettuaan. Hän kuoli syksyllä 1968, joten kauan ehti resepti paikallaan odottaa leipojaa. Jälkipolville reseptin tekee arvokkaaksi se, että sen on mummu itse kirjoittanut. Nyt resepti koristaa kehystettynä sisareni keittiötä Tampereella.
 
Vuoden vaihteessa 1966 -1967 melkein viisikymmentä vuotta sitten Kantojärvellä kahviteltiin myös kuivakakku pöydässä. Kuvassa kahvipöydän ääressä Antti- pappani, setäni Pentti, serkkuni Pauli, äitini Eila ja Eeva-mummu sylissään minä. Mummuni Eeva Vuokko Esteri Mäkelä syntyi heinäkuussa 1918 Kurussa ja tuli Kantojärvelle pappani Antti Henrik Kantojärven (1912-1976) puolisoksi ja Kantojärven emännäksi 1939. Eeva-mummu kuoli Kurussa marraskuussa 1968 50-vuotiaana eli tuossa kuvassa hän on suunnilleen sen ikäinen kuin itse olen nyt.