Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Markus Hjelt ja oluttynnyri

Markus Hjeltistä on säilynyt jälkipolville muistona ilmeisesti oluttynnyrinä toiminut pieni tynnyri, jonka päältä on luettavissa M. Hjelt. Tynnyrin on talteenottanut aikanaan Markuksen veljen Johanin pojanpojantytär Saimi Kantojärvi.
Markus Johaninpoika Hjelt syntyi 6.4.1843 Kurun Petäjälamminkylässä Kantojärvellä. Hän oli viides lapsi torpparivanhempiensa Johanin ja Marian kymmenlapsisessa perheessä. Vanhemmista sisaruksista Markuksen syntyessä olivat elossa vain isoveljet Johan ja Herman. Markuksen jälkeen syntyneistä lapsista aikuisikään selviytyivät Vilhelmiina ja Gustav. Markus näyttää olleen viimeinen, joka kirkonkirjojen mukaan on käyttänyt isoisänsä sotilasnimenä ollutta Hjelt sukunimeä. Markus lähti kotoaan Kantojärveltä ensin rengiksi Vaakaniemeen Ylä-Toikolle, missä myös veli Herman oli renkinä. Muutaman vuoden kuluttua Markus palasi takaisin kotikyläänsä Petäjälammille Lähdekorvelle, missä hän oli ensin renkinä ja sitten itsellisenä torpparina. Markus kuoli keuhkotautiin 40-vuotiaana joulukuussa 1883 Kurun Petäjälammin Lähdekorvessa. Hänet on kotoa lähdettyä merkitty rippikirjoihin vähämieliseksi, millä saattaa olla vaikutusta siihen, että Markus eli perheettömänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti