Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

torstai 22. syyskuuta 2011

Sukututkija Länsi-Teiskon hautausmaalla

Länsi-Teiskon kappeli keväällä 2011
Tänään ilmestyneessä Kurun Lehdessä Juhani Latoniemi kirjoittaa länsi-teiskolaisten haaveesta saada oma kirkko. Lehden kirjoitus sai minut kaivelemaan esiin Länsi-Teiskoon liittyviä suvun asioita ja kuvia. Kirkon sijaan Kurussa, nykyisin siis Ylöjärvellä, on hiljattain vietetty hiukan etukäteen Länsi-Teiskon ruokoushuoneen 45-vuotisjuhlaa. Rukoushuone vihittiin käyttöön 25.9.1966. Länsi-Teiskossa on ollut hautausmaa vuodesta 1924 ja samana vuonna on rakennettu myös kappeli. Kellotapuli on rakennettu vuonna 1928.  Jo 1920-luvulla Länsi-Teiskossa haaveiltiin omasta kirkosta ja 1940-50 - luvuilla kirkkoprojekti etenikin, mutta varojen puuttuessa kirkon sijaan valmistui rukoushuone.

Länsi-Teiskon  rukoushuone, hautausmaa ja kappeli on tullut minulle tutuksi oikeastaan vasta sukututkimusharrastuksen myötä, sillä lapsena ja nuorena Kurussa asuessani  en muista siellä käyneeni. Rukoushuoneen vieressä on myös Länsi-Teiskon kirkkovene Rutina. Isäni mummu Anna Maria Kantojärvi os. Uotila (1885-1943) on kotoisin Länsi-Teiskosta ja hänen sisaruksiaan perheineen on haudattu Länsi-Teiskon hautausmaalle, joten olen käynyt siellä katselemassa, hiljentymässä ja suvun historiaan tutustumassa. Keväällä minulla oli ilo tavata Anna- mummun siskon Aleksiinan haudalla hänen nykypolven jälkeläisistään reipas Matti-poika, joka oli Ulla-Maija mummunsa kanssa tuomassa valkovuokkoja suvun haudoille. Aleksiinan ja miehensä haudan lähellä on Anna-mummun veljen Heikki Uotilan ja vaimonsa Aleksiinan hauta. Heidän ainoa poikansa, pappani Antin serkku Kosti kaatui sodassa  helmikuussa 1940 Muolaan Kattilaojalla. Anna-mummun sisaruksista myös Idan ja Hilman perheiden hautoja  löytyy hautausmaalta useampia.

Hautausmaalla on myös höyrylaiva Kurun haaksirikossa (7.9.1929) Näsijärvellä hukkuneen 38 kurulaisen yhteishauta ja muistomerkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti