Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

maanantai 18. heinäkuuta 2011

Hermanni Kantojärvi 1867 - 1903

Hermannin hauta Kurun Vanhalla hautausmaalla.
Herman Manunpoika Kantojärvi syntyi 13.5.1867 Kurussa Petäjälammin kylässä Kantojärvellä. Hermannin äiti oli Greta Leena Kantojärvi (1831 - 1900), joka oli kotoisin Kurun Riuttaskorven Hytöseltä ja oli aiemmin ollut naimisissa Juho Kantojärven (1830 - 1864) kanssa. Juhon kuoltua 1864  Greta Leena jäi kolmen lapsensa kanssa Kantojärvelle ja avioitui seuraavana vuonna syksyllä 1865  Hermannin isän, Ruoveden Siukolasta kotoisin olleen Emanuel Markunpojan  (1845 - 1929) kanssa. Perhe asui Kantojärvellä, missä asuivat Greta Leenan perheen lisäksi myös Greta Leenan appivanhemmat Juho ja Maria Kantojärvi nuorimpien lastensa kanssa. Hermannilla oli äitinsä aiemmasta avioliitosta kolme sisarusta; Matti, Antti ja Amanda. Hermannin isä ei ollut aiemmin ollut avioliitossa ja Herman oli hänen ainoa lapsensa, mutta vaimonsa lapsia lapsenlapsineen hän elätti ja kasvatti kuin omiaan. Olivathan Greta Leenan lapset liitosta Juhon kanssa vasta 9-, 6- ja 3-vuotiaat äidin avioituessa uudelleen, joten Manulla oli tehtävää myös perheen isänä. Myöhemmin Matin lapset puhuttelivatkin  häntä Manu-vaarina.

Hermannin kummit olivat torppari Adolf Juhonpoika ja Greta Markuksentytär Siukola Ruovedeltä ja räätäli Josua Markuksenpoika Siukonen Kurusta. Greta, Josua ja Hermannin isä olivat sisaruksia. Mielenkiintoista on se, että kymmenen vuotta myöhemmin kesällä 1877 Adolfin ja Gretan tytär Edla menee naimisiin Hermannin velipuolen Matin kanssa ja hänestä tulee Kantojärven torpan emäntä. Edlahan oli myös Hermannin serkku. Matin jatkaessa Kantojärvellä Antti lähti Ruovedelle ja Amanda Tampereelle, mutta Herman asui koko ikänsä Kantojärvellä auttaen veljeään erilaisissa talon töissä. Suvussa on säilynyt Hermannin itselleen tekemä tavara-arkku sekä virsikirja ja Raamattu, joissa on Hermannin nimikirjoitus ja tärkeitä huomioita. Hermannilla oli perheessä oma roolinsa niin miesten töissä kuin naisten apuna lasten parissa. Matin lapsille on jäänyt ajatus, että Hermannilla olisi ollut jokin kehitysvamma ja tämä myös olisi ollut syynä siihen, että hän ei koskaan edes ajatellut kotoa lähteä. Rippikirjamerkinnöistä tai muista dokumenteistä en tälle ole vahvistusta löytänyt.

Hermanni  kuoli 22. toukokuuta 1903 Kantojärvellä 36 - vuotiaana kurkkumädän seurauksena ja hänet on haudattu Kurun Vanhalle hautausmaalle. Hautaristissä sukunimeksi on merkitty Kantonen, sillä puhekielessä tuolloin 1900-luvun alussa kantojärveläisiä ja Kantojärveä kutsuttiin usein Kantolaksi tai Kantoseksi, minkä johdosta osa sieltä muualle lähteneistä onkin ottanut Kantosen sukunimekseen. Kirkonkirjojen merkinnöissä Herman on Kantojärvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti