Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

perjantai 3. helmikuuta 2012

Kissasaari

Ellen Thesleff (1869-1954) on suomalainen  taidemaalari ja taidegraafikko, jonka perheellä oli maatila Ruoveden Muroleessa. Tila myytiin vuonna 1898,  mutta tämän jälkeen Ellen Thesleffin omien piirustusten mukaan rakennettiin Muroleenkosken rannalle Casa Bianca. Muroleen kesäpaikan ympäristöstä Ellen Thesleff sai vaikutteita myös maalauksiinsa. Casa Biancaa ei enää ole, mutta kanavan läheisyydessä on muistomerkki.
Ellen Thesleff  Kuutamo 1934

Ellen Thesleffin Kuutamo vuodelta 1934 ja Sade vuodelta 1933 kuvaavat Kissasaarta, joka on pieni saari Muroleenkanavan läheisyydessä. Saaren toiselta reunalta näkee kanavan ympäristöineen, missä myös Casa Bianca sijaitsi ja toiselta puolelta Sarvananrannan ja siellä mökin, missä äitini on syntynyt. Tuolta samalta rannalta ohi Kissasaaren kuljimme myös äidin mummulaan Mikonsaareen.

Vuonna 2010 järjestettiin Ruovedellä Pekkalan kartanossa Ellen Thesleff-teemaviikko, jolloin nykytaiteilijat maalasivat Ellen Thesleffin maalausten maisemissa Muroleessa. Teemalla Nykytaiteija Ellen Thesleffin maisemassa järjestettiin vuoden 2010 aikana useita näyttelyitä useilla paikkakunnilla. Ilokseni myös kotipaikkakunnallani Ikaalissa. Kissasaarestakin oli tässä näyttelyssä monta eri tulkintaa. Parhaiten mieleen jäi Aino Ulmasen neljä osainen maalaussarja sekä Kalevi Liskin maalaus, jossa Kissasaaren taustalla voin nähdä häämöttävän juuri tuon äitini syntymäkodin. Ellen Thesleff on maalannut myös Pekkalan kartanon saliin teoskokonaisuuden vuonna 1928.

Taidemaalaus 3/2010 lehdessä on esitelty runsaasti Ellen Thessleffin töitä ja maalaustekniikkaa. Lehdessä on myös kyseisen teemaviikon töitä esittelyineen sekä Ville Lukkarisen kirjoittama artikkeli Ellen Thesleff ja Pekkalan kartanon sali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti