"Tulirokko raivoaa kunnassamme kauhealla vauhdilla, temmaten tuonen tuville seurakuntalaisiamme ja erityisesti lapsia. Niinpä eräältä suutariltakin kutsui kuolo luoksensa kolme pienokaista aivan vähän ajan kululla. Ja harva se perhe, missä ei sairaita olisi ja kuolon enkeli kulkisi. Piirilääkäri Printz kävi tutustumassa tilanteeseen erityisesti Riuttaskorven perällä, missä tauti otti ensimmäiset uhrinsa. Pellit hän määräsi auki pidettäväksi yöt ja päivät niissä paikoissa, joissa oireita ilmenee, ettei huone liian kuuma vaan vilpoisa.Sairas eri huoneeseen, hänelle eri hoitaja, ei äiti.Ei pitäisi käydä kylässä paikoissa, joissa on sairaita."Omien sukujeni historiassa on myös näinä vuosina kuollut useita lapsia. Nämä kuolleet lapset ovat kuolleet juuri nimen omaan tulirokkoon, joten oletan näiden mainittujen vuosien epidemioiden liittyneen juuri tulirokkoon, kuten Aamulehden kirjoituskin viittaa. Lehden kirjoituksen mukaan ensimmäiset rokkoon kuolleet olivat Riuttaskorvessa. Juuri tuolloin marraskuussa 1891 piirilääkärin vierailun aikaan Riuttaskorven Taivaljärvellä Ananias ja Aleksandra Taivaljärven perheessä sairastettiin tulirokkoa ja siihen oli juuri ensimmäiset kuolleet. Ananias Taivaljärvi (s.1851) on mummuni Eeva Kantojärven (os.Mäkelä) isoisän Ananias Aallon (1865-1950) serkku. Näiden serkusten vanhemmat Antti (s.1826) ja Anna Stina (s.1828) olivat sisarukset Riuttaskorven Taivaljärveltä. Anna Stina on Ananias Aallon äiti.
Ananias ja Aleksandra Taivaljärvellä oli yhdeksän lasta, joista nuorin Amanda oli syntynyt juuri keväällä 1891. Seitsemän kuukauden ikäinen Amanda Aliina oli ensimmäinen tulirokkoon kuollut tässä perheessä. Ensimmäinen rokkoon sairastunut hän ei perheessä varmaankaan ollut, vaan epäonnekseen oli vielä niin pieni, että ei rokon oireita kestänyt. 2½-vuotias isosisko Aleksandra kuoli rokkoon viikkoa myöhemmin ja sisarukset haudattiin yhdessä. Tämän jälkeen vielä marraskuun lopussa ja joukuun aikana tulirokkoon kuolivat perheessa 12 - vuotias Aimo, 8-vuotias Emma ja 6-vuotias Matti. Kaikkiaan siis viisi lasta. Voisi kuvitella, että piirilääkäri Prinz on Riuttaskorvessa käydessään käynyt Taivaljärven perhettäkin tapaamassa.
Vuonna 1903 tulirokkoon kuolleiden joukossa oli myös Kurun Keihäsjärvenkylän Kanerva-ahon torpan kolme lasta. Emanuel ja Maria Kanerva-aholla oli tuolloin viisi lasta. Tulirokko koitteli perhettä 1903 keväällä, joilloin viiden päivän sisään huhtikuun lopussa kuolivat taudin väsyttäminä 9-vuotias Tyyne, 7-vuotias Wiljo ja 1½-vuotias Yrjö. Vanhemmat hautasivat lapsensa yhtä aikaa 10.5.1903. Tämän vuoden 1903 jälkeen perheeseen syntyi vielä kolme lasta. Nämä lapset olivat äitini mummun Hilja Karran os. Nieminen serkkuja, sillä Emanuel Matinpoika (s.1865) oli Hiljan äidin Hilma Matintyttären (s.1872) veli. Emanuelin vaimo Maria Manuntytär (s.1867) on syntynyt Kurun Petäjälammilla Nimettömän torpassa ja hänen äitinsä Anna Karolina (s.1828) oli jo aiemmin mainitun Ananias Aallon täti. Ananiaksen isä Karl Henrik (s.1831) ja Anna Karolina olivat sisaruksia. He olivat myös isäni papan Iivari Mäkelän isän Kalle Antinpoika Mäkelän (1825 - 1902) pikkuserkkuja. Iivaristahan muuten tuli sitten myöhemmin Ananias Aallon vävy.
Aamulehdessä mainitut piirilääkärin ohjeet huoneen tuuletuksesta ja lapsen hoitajasta olivat esimerkki siitä miten perheitä eristämisellä ja hygienialla ohjattiin estämään rokkojen leviämistä. Tulirokon jälkitauteina esiintyi mm. kurkkupaiseita, märkiviä imusolmukkeita, keuhkokuumetta, luumätää sekä sydänlihaksen ja -läppien vaurioita, joten jos lapsi muuten olisi rokon kestänyt, niin jälkitauteihin sairastuminen saattoi koitua kohtalokkaammaksi kuin itse rokko.Rokkojen ja jälkitautien oireita yritettiin helpottaa tuolloin myös esimerkiksi saunalla, viinalla, tervavedellä ja tervasta jalostetulla pikiöljyllä. Tervaa käytettiin niin ihon kuin haavojen hoitoon, mutta veteen sekoitettuna myös yskään. Vaikka osalle taudit koituivat kuolemaksi, osa sai näistä apua taudin taltuttamiseen. Se mikä osuus esimerkiksi juuri tulirokosta selviytymiseen näillä oli, on nykyihmistä epäilyttävää, mutta silloin ihmiset niin uskoivat. Pappani Kallen serkku Elli Rantanen os.Nieminen kertoi, miten hänen lapsuudessaan tervavettä käytettiin yskänlääkkeenä. Pullo oli tietyssä paikassa ja siitä käytiin tarpeen mukaan hörppäämässä lääkettä yskän helpottamiseksi. Kukaan ei edes ajatellut miten vaikutti se, että kaikki yskäiset ja nuhaiset hörppi samasta pullon suusta. Vanhat kansankonstit koettiin kuitenkin hyviksi ja niistä apuakin saatiin, joten turhasta ei tule sanonta "mikäli sauna, viina ja terva ei auta, on tauti kuolemaksi".
Ananias Taivaljärvi (myöhemmin Järvelä) on esi-isäni. Olettaen siis, että nyt kyseessä on sama mies, joka oli Kalle Ananias Järvelän (1905-2004) isä. Itse en tiedä Ananiaksesta mitään, ja Kallen äidiksi tiedän vain Alma -nimisen naisen - ehkä Aleksandran lempinimi?
VastaaPoistaJokatapauksessa tämä blogi oli hyvin mielenkiintoista lukea.
Hei, mainitsemasi Ananias Taivaljärvi on tämän minun mainitsemani Ananias Taivaljärven poika. Esivanhempasi ovat siis yksi sukupolvi taaksepäin olleet Ananias (s.1851) ja Aleksandra (s.1849) Taivaljärvi. Perheessä kuoli tosiaan useampi lapsi tulirokkoon kuten tarinassa kirjoitan. Yksi tulirokon välttäneistä tai siitä parantuneista on esi-isäsi Ananias s. 1876. Hänellä oli vaimo Alma, joka on syntynyt 1883 Parkanossa. Heillä on ainakin pojat Juho ja juuri tuo maitsemasi 1905 syntynyt Kalle Järvelä. Eli olimme eri Ananiaksessa, mutta samassa perheessä.Mummuni Eeva ja Kalle Järvelä ovat siis olleet pikkupikkuserkkuja. Jos sinua kiinnostaa niin olisi kiva olla yhteydessä paremminkin tästä yhteisestä suvustamme ja voin kertoa sinulle enemmänkin Ananiaksen esipolvista ja suvusta, joten ole minuun yhteydessä.
VastaaPoistaHei blogisi löytyi sattumalta ja herätti mielenkiinnon. Olemme ostaneet mökin nyt kesällä Ylöjärveltä Itä-Aureesta, irtaimistoineen ja nyt kun olemme siivonneet sitä niin löysimme maalauksia joissa nimikirjaimet J A T tai J Taivaljärvi, maalaukset on tehty 1958 ja 1959. Onkohan kyseessä samoja Taivaljärvi kuin mistä kirjoitat ja osaatko auttaa kuka on tuo taiteellinen J A Taivaljärvi.
VastaaPoistaHei,hyvin mahdollista, että on samoja Taivaljärviä kun tuosta alueesta on kyse. Ainakin yksi J Taivaljärvi on tuohon aikaan elänyt. Kyselen asiaa muutamalta lähemmin tuohon sukuhaaraan kuuluvalta. Toivotaan, että taiteilijasta saadaan tietoa. Olisipa mukava saada vaikka kuva noista ko. maalauksista tuohon sähköpostiini. Mukavia ja onnellisia hetkiä uudella mökillänne!
VastaaPoista