Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Koti-ikävä

Hulda Maria Matintytär (1889 - 1940) lähti 20-vuotiaana kotoaan Kurun Petäjälammin kylästä Kantojärveltä piikomaan ensin Ruovedelle ja sitten Teiskoon, missä hän myöhemmin meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Marraskuussa 1909 Huldan muuttaessa Kantojärvellä asui vielä äitinsä Edla uuden puolisonsa kanssa, veljet sekä Manu-vaari, joka oli lapsille kuin oma isä ja isoisä, vaikka oli Huldan mummun uusi puoliso Juho-vaarin kuoltua lasten ollessa pieniä. Manuhan tosin oli myös Huldan äidin Edlan eno, joten tuohon aikaan Kantojärvellä oli varsinkin kesäisin paljon sukua sekä Kantojärven että Siukolan perheestä, joista useampi sisar perheineen asui lähellä. Huldan isä Matti oli kuollut Huldan ollessa 6-vuotias. Huldan sisaret Aina, Olga ja Hilja olivat jo aiemmin lähteneet kotoa töihin Tampereelle ja siskoista Olga oli juuri lähtenyt  kesällä tyttärensä Aunen kanssa Amerikkaan. Kotona oli torppaa isännöivä isoveli Antto puolisonsa Annan ja kolmen pienen tyttärensä Hilman, Hildan ja Taimin kanssa sekä 17-vuotias pikkuveli Lahja.

Kesällä 1912 sisar Olga oli palannut koti-ikävän vuoksi Amerikasta Helsinkiin ja tullut kesää viettämään Kuruun Kantojärvelle 4-vuotiaan tyttärensä kanssa. Antto ja  Anna olivat saaneet talvella neljännen lapsen, Antti Henrikin ja 20-vuotias Lahja-velikin oli vielä kotona.

Kesäisin suvun kokoontuessa  yhdessä työhön ja kaupunkilaisten tullessa tervehtimään kotiväkeä Kantojärvellä riitti touhua ja ääntä. Ei siis ihme, että Huldakin sinne ikävöi ollessaan vielä itse tuolloin perheetönkin. Hulda kirjoitti tuolloin kesällä sisarelleen Olgalle nimipäiväonnittelukortin ja ikävöi kotiin. Kortti on siis osoitettu rouva Olga Kärkkäälle osoitteella Kuru Paappasenkylä Kantojärvi.

                    "Teiskosta heinäkuun 21 päivänä 1912
Terve taas täältä. Asiat on yhtä ikävästi kun ennenkin, minä en voi tulla sinne kun ei saa etumiestä. Tämä kuva on otettu meitän pirtin sisällä silloin kun täällä oli kutomakurssit. Tämä onnistui kovin huonosti etkä taida minua siitä tuntea. Ole niin ystävällinen ja tule sinä täällä käymään. Minä odotan täällä kovin ikävissäni. Sano oikein paljon terveisiä kaikille kotona.
          Onnitellen Olgan päivän johtosta siskos Hulda"
Hulda Maria Matintytär 1912 Teiskossa
Säilyneistä korteista ja valokuvista näkee, että ainakin myöhemmin Olga kävi tyttärensä Aunen kanssa usein Huldan ja Huldan perheen luona Teiskossa. Niinpä toivon ja uskonkin, että tuolloin kesällä 1912 Olga ilahdutti ikävöivää sisartaan vierailemalla hänen luonaan. Olihan hän itsekin juuri kokenut Amerikassa koti-ikävän, jonka vuoksi lähti tyttärensä kanssa takaisin Suomeen puolison jäädessä Amerikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti