Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

tiistai 11. joulukuuta 2012

Joulu 1906

Jouluna 1906 Antto (1879-1934) ja Anna (1885-1943) Kantojärvi olivat olleet naimisissa kaksi ja puoli vuotta. He asuivat Kurussa Petäjälamminkylässä Ala-Paappasen talon Kantojärven torpassa, missä Anton sukua oli asunut jo 1800-luvun alusta alkaen.  Kesällä 1904 vihityn pariskunnan esikoinen Hilma Vilhelmiina oli syntynyt keväällä 1905 ja oli nyt sitten tänä jouluna 1½-vuotias. Pikkusisko Hilda Johanna syntyi alkukesästä 1907, joten jouluna Anna-äiti oli raskaana.

Tuona vuoden 1906 jouluna perhe sai viereisen joulukortin Annan sisaren Idan perheeltä, Rantaloilta. Ida oli Kalle ja Ida Uotilan lapsista kolmanneksi vanhin ja Anna-sisartaan kolme vuotta vanhempi. Ida (1882-1963) oli naimisissa Kalle Rantalan (1880-1950) kanssa ja tuolloin jouluna 1906 heillä oli myös yksi tytär, vajaa kaksi vuotias Anna. Myös Idan toinen tytär Martta syntyi seuraavana kesänä, joten sisarensa tapaan hänkin oli tuolloin jouluna jo raskauden alkuvaiheilla.

Torppari Antto Kantojärven perheelle osoitettu kortti on lähetetty osoitteella Paappasenkylä Kuru. Kortissa on kaksi leimaa 21.XII.06 Toikko ja 22.XII.06 Kuru. Suomi oli tuolloin Venäjän vallan alla, joten postileimoissa paikkojen nimet ovat myös venäjäksi ja postimerkki on venäläinen. Rantaloiden koti oli paikalla, joka ajan saatossa on kuulunut niin Teiskoon, Ylöjärveen kuin Viljakkalaan eikä Kurunkaan raja kaukana ole, joten tuolta paikalta on varmasti asioitu myös Kurun suunnassa ja juuri Toikolla, missä tuolloin sijaitsi kauppa ja posti.

Tämä yhdestoista joulukortti blogini joulukorttitarinoissa ilahdutti Kantojärvellä Anton ja Annan perheen lisäksi myös tuolloin vielä kotona Kantojärvellä asuneita Anton sisaruksia Huldaa ja Lahjaa ja saattoipa kotiin joulunviettoon ollut saapunut muitakin jo kotoa lähteneitä sisaruksia, varsinkin Hilja ja Olga, joilla ei vielä tuolloin ollut omaa perhettä. Perheeseen kuuluivat vielä tuolloin myös Anton äiti Edla sekä Manu-vaari, joka oli Anton Greta Leena-mummun uusi puoliso Juho-vaarin kuoltua jo Anton Matti isän ollessa pieni. Manu-vaari oli lisäksi Edlan eno, joten varmasti tämänkin sukulaissuhteen vuoksi Manu oli monen lapsen pidetty vaari omien vaarien kuoltua nuorina. Anton lapset puhuttelivat häntä Manu-vaarina ja ehtihän hän nähdä kaikkien Annan ja Anton lastenkin vielä kasvavan ja aikuistuvan ennen kuolemaansa 1929 ja tuolloin vuonna 1906 joulua viettävän 1½-vuotiaan Hilman ensimmäisen lapsenkin vauvana parikymmentä vuotta myöhemmin. Oma Antti-pappani syntyi Anton ja Annan perheeseen kuusi joulua myöhemmin. Hilman, Hildan ja pappani lisäksi muita lapsia olivat Saimi, Taimi, Toivo ja Väinö. Jouluna 1906 torpan tuvassa leikki kuitenkin vain yksi lapsi, joten joulukortin kuvan iloisten lasten tavoin varmasti myös pieni Hilma-tyttö ilahdutti  joulua viettävää torpan aikuisjoukkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti