Tervetuloa sivustolleni! Täällä kirjoitan tarinoita suvuistani ja kotiseudustani sukututkimusharrastukseeni liittyen. Tarinoiden sisältö on kerätty muistitiedoista ja valokuvista, luettu, kuultu, tutkittu ja tulkittu seurakuntien dokumenteista, kirjoista, lehdistä, päiväkirjoista, kirjeistä yms. Kaikki kiitos, kritiikki ja tieto on tervetullutta,koska uteliaisuuteni näihin asioihin on loputon....Käytetty lähdemateriaali tulee kirjoituksissa tavalla tai toisella esiin. Kuvat ovat pääasiassa omiani tai sukulaisilta saatuja. Mikäli joku kokee tarpeelliseksi lainata tekstin osia, tulee lähdetieto merkitä oheen. Kokonaisen tarinan tai valokuvan käyttämiseen on kysyttävä minulta lupa. Mukavia hetkiä tarinoideni parissa!

tiistai 4. joulukuuta 2012

Joulutervehdys Hildalle

Tämän vuoden lähetettäviä joulukortteja miettiessäni ajauduin penkomaan laatikkoa, johon olen säilönyt vanhoja kortteja. Jotenkin siinä kortteja selatessa sain ajatuksen kirjoittaa näin joulun alla siellä olevista joulukorteista.  Penkomispäivän osuessa tälle joulukuun neljännelle päivälle ja löytäessäni neljä Jenny Nyströmin kuvittamaa joulukorttia, sain ajatuksen yrittää esitellä joka päivä joku kortti ikäänkuin joulukalenterissa. Nämä neljä Jenny Nyströmin korttia voisivat siten olla näiden joulukuun neljän ensimmäisen päivän kortit. 

Ruotsalainen Jenny Nyström (1854-1946) tunnetaan pohjoismaisen kuvallisen tonttuhahmon luojana, vaikka ei pieni joulutonttu punaisessa piippalakissaan yksin Jenny Nyströmin muotoilema ole. Hän on vain kuvissaan onnistunut yhdistelemään kansanperinnettä ja joulunviettoa ja hänen tonttuhahmonsa on näin jäänyt elämään. Vuonna 1871 Viktor Rydberg (1828 – 1895) kirjoitti joulukertomuksen nimeltä Lille Viggs äventyr på julafton eli suomeksi  Pikku Simon seikkailut jouluiltana. Tarinassa pikku Simo istuu yksin tuvassa jouluiltana ja yhtäkkiä ilmestyy joulumaailman maahinen vierailulle ja ottaa pojan mukaansa rekeen ja niin  he lähtevät kiertämään talosta taloon ja jakamaan joululahjoja. Neljä vuotta myöhemmin tämä sama tarina ilmestyi kuvitettuna ja kuvat oli taiteillut 18-vuotias Jenny Nyström. Tarina ilmestyi suomeksi vuonna 1895 Juhani Ahon suomentamana. Taiteilija ja kuvittaja urallaan Jenny Nyström kuvitti paljon joululehtiä ja teki suuren määrän joulukortteja. Tonttujen lisäksi korteissa oli kuvina muitakin jouluun liittyviä aiheita. Myös hänen poikansa Curt oli myöhemmin  kuuluisa joulukortti- ja julistetaiteilija.  
Nämä kaikki tässä esitellyt Jenny Nyströmin joulukortit on neiti Hilda Kantojärvi saanut vuosina 1946-47 osoitteeseen Kuru Palhoniemi, missä Hilda oli töissä paikan toimiessa koulukotina. Korteissa on sekä kahden, kahden ja puolen että kolmen markan postimerkkejä. Yksi korteista on tullut Almalta ja yksi Liisalta Kuopiosta. Yhdessä kortissa lämpimin terveisin hauskaa joulua toivottelee Laatot ja yhdessä hauskan joulun terveiset tulevat Petäjiltä. Petäjät on Hildan kaksi vuotta nuoremman Taimi-siskon perhe Virroilta ja Laatot liittynevät Hildan työhön, sillä Palhoniemen koulukodin johtajana oli Aarre Laatto Hildan siellä työskennellessä. Muut korttien lähettäjät ovat todennäköisesti ystäviä tai ainakaan en heitä tällä hetkellä sukulaisiksi tunnista. Hilda Johanna Kantojärvi (1907-1988) myöh. Maatemaa oli isäni täti, Antti-pappani isosisko. Palhoniemen vuosien jälkeen Hilda asui jonkin aikaa puolisonsa Hannes Maatemaan (1915-1986) ent. Matikka kanssa Helsingissä, mistä muuttivat sitten yhdessä vanhuudenpäiviään viettämään Kuruun. Sekä Hilli että Hanski on haudattu Kurun Tammikankaan hautausmaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti